Let op met het gebruik van E10 brandstof. Door regelgeving is op veel plaatsen alleen nog E10 benzine verkrijgbaar. Deze brandstof kan schadelijk zijn voor uw tuinmachine. Het heeft onder andere invloed op de houdbaarheid van de brandstof en het aantasten van de materialen in de motor van de machine.

Problemen door ethanol

Door ethanol kunnen problemen ontstaan. Dit gebeurt met name bij het brandstofsysteem van machines die regelmatig of een langere periode stilstaan, bijvoorbeeld in de winterperiode. Een nog hoger ethanolgehalte kan leiden tot extra problemen, zoals:

– Houdbaarheid van benzine neemt verder af

– Problemen met 2-takt olie, omdat dit zeer slecht mengt met ethanol

– De ethanol lost (oudere) rubber en kunststof delen op

– Ethanol kan metalen oxideren, waardoor bijvoorbeeld roestvorming in de tank kan ontstaan

– Ethanol trekt vocht aan uit de lucht en kan daardoor separeren (afscheiden)

– Door afscheiding kan het octaangetal lager worden en pingelen kan optreden

– Ethanol kan gomvorming veroorzaken

Bovengenoemde problemen kunnen al na twee tot drie maanden stilstand optreden, afhankelijk van de omstandigheden en condities. Een zelfgemengde E10 tweetaktbenzine is in de regel maar 30 dagen houdbaar. Het is niet raadzaam het mengsel daarna nog te gebruiken, in verband met mogelijke ontmenging van de olie.

Het advies is gebruikt te maken van benzine met het E5 label. Ook kunt u kiezen voor een brandstof welke (bijna) ethanol vrij is. Zoals een Stihl Motomix en MotoPlus of Aspen 2 en Aspen 4. Deze brandstoffen hebben een zeer lange levensduur en geven een schone verbranding. Hiermee voorkom je grote schades en problemen aan uw tuinmachine.

Stihl en Aspen brandstoffen zijn verkrijgbaar bij ons in de winkel.

Hebt u nog vragen? U mag ons bellen of mailen.

Klik HIER voor advies bij Stihl machines